Aykan Umut

Info vinden over Aykan Umut? Dat is nog niet zo makkelijk. We weten dat hij kunst maakt met artificial intelligence, door tekstuele prompts om te laten zetten in beelden. En we weten dat hij ooit heeft gewerkt als illustrator en artdirector. Verder is onze kennis echter vrij karig … Maar ach, misschien laat hij zijn foto’s liever voor zich spreken?

@ai_kanumut

 

Marion Beeck

Kleurrijk, minimalistisch en speels. Die woorden worden vaak op het werk van Marion Beeck geplakt. En over plakken gesproken: de kunstenaar en docent grijpt vaak terug op de collagetechniek – waarbij ze allerlei vormen en kleuren knipt, en die vervolgens tot een harmonieus geheel plakt. Maar ook in muurschilderingen, tapijten en keramiek blijft ze zichzelf uitdagen en ontwikkelen.

@marion_beeck

 

Esther Bleyenberg

Ik teken. Dat zei Esther Bleyenberg ooit over zichzelf. En hoe! Ze tekent schijnbaar complexloos. Maar met grote focus. En vanuit een achtergrond als zeefdrukker. Ze tekent handen. Ze tekent voeten. En ze tekent, in haar eigen woorden, de huilende steen die in elk van ons zit.

@esthertekent

 

Jorden Boulet

Welkom in het paradijs? Kunstenaar Jorden Boulet laat zich niet in één mal vangen: soms maakt hij speelse en bombastische installaties van zand en behang en opblaasbare sculpturen; soms maakt hij abstracte schilderijen volgens een strak less is more-principe. Maar altijd loopt daar een rode draad doorheen: ons idee van het paradijs… met een twist.

@jordenboulet

 

Alice Brasser

Het landschap. Dat is het belangrijkste thema in het werk van de Nederlandse kunstenaar Alice Brasser. Bomen, gras en bloemen komen steeds weer terug in haar tekeningen en schilderijen. Vaak ontstaat er een mysterieuze sfeer – door de nacht, de schemer, het licht, de kleur. Soms zijn er mensen te zien, soms alleen de sporen van mensen. Maar het landschap, dat is er bijna altijd.

@alicebrasser

 

Olav Brouwers

De Nederlandse kunstenaar Olav Brouwers creëert in zijn werk een parallelle en bijna surrealistische wereld, die ruimte biedt aan allerlei interpretaties. Zijn olieverfschilderijen plaatsen karakters en objecten in een desolate omgeving die haaks staat op onze eigen drukke leefwereld. Melancholie en nostalgie voeren vaak de boventoon, maar er is soms ook plek voor een vleugje humor. Wat zie jij erin?

@olavbrouwers

 

Han Coussement

Hoe Han Coussement de schilderkunst ontdekte? Grappig verhaal. Hij was eerst vooral gericht op het spuiten van graffiti – maar toen hij daarvoor werd opgepakt, ging hij toch op zoek naar een kunstvorm zonder boetes en zonder schoonmaakwerk … Die vrijheid vond hij in de opleiding schilderkunst. Tegenwoordig houdt zijn werk dan ook het midden tussen schilderij en streetart.

@hancoussement

 

Penelope Deltour

Misschien ken je Penelope Deltour van haar deelname aan De mooiste herinnering, een onderdeel van het Één-programma Iedereen beroemd. Zo ja, dan is je vast al opgevallen hoe kenmerkend het werk van deze grafisch vormgeefster en illustratrice is. Ze maakt kunst met een spontaan, eerlijk en kwetsbaar karakter… en die verhalen tot leven wekt.

@penelopedeltour

 

Catharina Dhaen

Voor Catharina Dhaen is schilderen als een schaakspel. Schilder en doek tasten elkaar af, doen een zet, dagen elkaar uit. Dat doen ze met vorm, kleur, materie. Het resultaat is steeds verrassend, maar altijd: een stuk dat ontstaat vanuit het schilderen zelf. Voor NAFT maakte ze een nieuwe reeks van abstracte en gelaagde werken, waarin je complete dialogen tussen maker en materie kunt ontdekken.

@catharinadhaen

Courtesy of Gallery Sofie Van de Velde

 

Eltipo

De carrière van Eltipo begon in de car body shop van zijn vader, waar hij experimenteerde met custom paint jobs. Tegenwoordig werkt hij als allround ontwerper, met een sterke voorliefde voor letters, typografie en illustratie. En natuurlijk: zijn affectie voor de wereld van adrenaline sports, tattoocultuur, graffiti en streetart straalt nog altijd door in zijn werk.

@eltipographic

 

Eveline Ester

Eveline Ester is een autodidactische schilder en fotograaf, gefascineerd door de vormen en kleuren van het stadslandschap. Als grafisch ontwerper met een passie voor architectuur en kunst vertrekt ze dan ook vaak vanuit ruwe stadsbeelden. Geleid door een diepe behoefte om zichzelf te uiten, biedt ze in haar werk een eigen definitie van schoonheid aan.

@eveline.ester_art

 

David Hytone

Hoe vormen we een beeld van de wereld en van onszelf? Met zulke vragen in het achterhoofd stapt de Amerikaanse kunstenaar David Hytone zijn atelier binnen. Hij ziet zijn mixed media-werken echter niet als de antwoorden op die vragen, maar als uitbeeldingen van zijn zoektocht naar de antwoorden. Of zoals hij het zelf graag zegt: zijn kunst wil niet vertrekken vanuit een idee, maar uitkomen bij een idee.

@david_hytone

Courtesy of STUDIO23

 

Joachim Mares

Amai, da’s eigenlijk schoon! Vanuit die gedachte vertrekken veel installaties en objecten van Joachim Mares. De kunstenaar houdt ervan om gewone en misschien zelfs banale objecten te dupliceren – maar natuurlijk wel met een twist. Door te spelen met materiaal, gebruik of plaats geeft hij het voorwerp een nieuwe invulling… en misschien wel een nieuwe schoonheid.

@joachim.mares

 

Oli-B

Welkom in het kleurrijke, positieve en levendige universum van Oli-B. De abstracte en figuratieve vormen van deze Belgische kunstenaar creëren een eigen en unieke wereld. Een wereld waarin vormen, mensen en andere elementen op een intuïtieve en spontane manier samenkomen. Ritme en beweging staan altijd centraal. Dus … dans je mee?

@oli_b.art

 

Sven Rayen

Tattoos en illustraties. Voor Sven Rayen zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want hoewel opgeleid tot illustrator, ontdekte hij zijn ultieme vorm van expressie in de ta­toeëermachine – en vooral in fijne tattoos in grijstinten. Bij zijn eigen shop, Studio Palermo te Antwerpen, wordt elk ontwerp volledig op maat gemaakt.

@sven_rayen

 

Jill Tate

De interieurschilderijen van de Engelse kunstenaar Jill Tate vertrekken altijd vanaf schaalmodellen, die ze fotografeert ter referentie. Door in een monochromatisch kleurenpalet te spelen met licht en donker zet ze ons aan het denken over hoe zichtbare en onzichtbare structuren onze ruimtes vormgeven. Wanneer noem jij een plek je thuis?

@jilltate_

 

Selien Troch

‘In mijn werk ga ik op zoek naar de herinnering,’ zei Selien Troch ooit. Soms in kleurpotlood op Steinbach, dan weer in olieverf op canvas; soms met personages op een dood punt, dan weer met symbolische iconen die houvast en troost bieden. ‘Ik vertrek vanuit een verlangen, idee, herinnering, trauma,’ zei Troch. ‘Het zijn momentopnames, flarden, idealisering en dramatisering.’

@selien.troch

 

Nicola Van Acker

All I want to do is doodle! Die tekst plaatste Nicola Van Acker bij zijn eerste socialemediapost van 2023. Als ontwerper, illustrator en schilder is hij geobsedeerd door de kracht van kleuren, vormen en tekst. Het samenbrengen van deze elementen in een eigentijds retrojasje vormt zijn kenmerkende stempel. Eind vorig jaar scoorde hij zijn eerste solo-expositie in Gent.

@studio.koevoet

 

Joren Van Acker

De thematiek van Joren Van Acker? Denk aan een eenvoudig portret van een arbeider, een blik in een desolate controlekamer vol radars, of een zwaarbeladen vrachtschip dat glooiend tegen de avondzon verdwijnt. De kunstenaar vertrekt vaak vanuit bestaande beelden en werkt veel met houtskool. Het resultaat zijn scènes vol spanning, niet zelden over die ene bepalende seconde waarop alles dreigt te veranderen…

@jorenvanacker

Courtesy of STUDIO23

 
 

Victor Verhelst

Van een volledig digitaal werk tot een unieke risoprint. Van een gigantisch muurtapijt tot een stuk met interactieve game-technologie. Het autonome werk van Victor Verhelst kan de meest diverse media aan. Maar toch is er ook altijd een rode draad, want de kunstenaarvertrekt steeds vanuit een digitaal canvas: zijn conceptie van een virtuele stad vol gebouwen en stadsgezichten.

@verhelstvictor

Courtesy of PLUS-ONE Gallery